”Minihøring” omkring en mulig ændring af snitfladen – Lægemidlers takstdato

Started by Tom Kückelhahn Nilson, 2012-03-05 10:36:24

Previous topic - Next topic

Tom Kückelhahn Nilson

"Minihøring" omkring en mulig ændring af snitfladen – Lægemidlers takstdato

Ved oprettelse og opdatering af lægemiddelordinationer er der et krav at der angives en takstdato. Takstdatoen angiver versionen af både lægemiddeldata (drug-id, varenummer m.v.) og kodesæt (f.eks. indikation, administrationsvej). Det er nødvendigt at angive en takstdato, idet både lægemiddeldata og kodesæt kan ændres mellem takstversioner, takstdatoen udgør derfor den ene halvdel af en sammensat nøgle.

Ved oprettelse af lægemiddeldata kan der være den udfordring, at takstdatoen for lægemidlet ikke er kendt. Samtidigt vil kodesættet i visse systemer altid være fra den aktuelle takst. Dvs. selv om takstdatoen kunne angives, ville der være en risiko for at den ikke både kan udpege den rigtige takst for lægemiddeldata og for det anvendte kodesæt.

I en kommende snitflade version 1.4 vil vi overveje, at takstversionen angives på de enkelte felter, således at versionen angives på selve drugid-elementet, på indikationskode-elementet osv. Herved opnås der mulighed for at adskille versionen for lægemiddeldata og for øvrige koder og tekster. FMK vil som hidtil validere og supplere med opslag i den korrekte takst. I de tilfælde hvor takstversion ikke er kendt, kan dette eksplicit angives, og FMK kan supplere med opslag på den senest kendte version af lægemidlet.

I den eksisterende 1.2.* snitflade har vi ikke mulighed for at ændre hvorledes takstversionen angives, takstversionen skal derfor stadig altid angives for hele lægemiddelordinationen. Den ideelle situation er at takstversionen udpeger versionen af kodesættet og lægemiddeldata, dvs. som FMK også vil forstå det i dag. Er dette ikke muligt skal takstversionen udpege versionen af kodesættet. Validering og opslag på lægemiddeldata vil foregå som følger:

  • Ved oprettelse og opdatering af en lægemiddelordination vil FMK først forsøge at slå lægemiddeldata op via et opslag på drugid med den angivne takstversion.
  • Findes lægemidlet ikke ud fra ovenstående opslag søges drugid i tidligere takstversioner, med nyeste version først.
  • Er lægemidlet ikke fundet vil FMK returnere en fejlbesked.
I forhold til nu er trin 2 nyt. Ændringen medfører at FMK også vil returnere data i denne form. Dvs. at klientsystemer også skal kunne håndtere at drugid ikke altid kan findes ud fra den angivne takstversion.

Før vi eventuelt kan gennemføre ændringen skal vi sikre os, at dette ikke er et problem. Derfor vil vi gerne have en tilbagemelding herpå for samtlige systemer. Er denne umiddelbart positiv kan vi gennemføre ændringen på testserverne først. Vi vil gerne have en tilbagemelding herpå senest fredag den 23. marts.

Mvh Tom

Paul D. Samsig

Ikke noget problem i min ende. Denne takstversions fiksering er mig dog stadig lidt af en gåde, ingen af de omtale koder skifter nogensinde betydning, og takstversionen fremgår f.eks. ikke af en papir recept, og er kun med i den elektroniske for at holde øje med om ordinationsgrundlaget bliver behørigt opdateret.
Paul D. Samsig, EG Healthcare en del af EG Danmark A/S

Jess

Omkring ændringer til 1.2 snitfladen:

Betyder ovenstående, at lægemidler, der er udgået af taksten, faktisk kan valideres og dermed overføres til FMK, selvom man blot angiver nyeste takstdato?

I givet fald synes vi, løsningen er glimrende for lægemidler, som midlertidigt er udgået af taksten.

Imidlertid må det jo været et problem, at man kan overføre vilkårligt gamle lægemidler til FMK.

Evt. kunne man nøjes med (i punkt 2) at søge i de x seneste takstfiler?


Tom Kückelhahn Nilson

Hej

Omkring FMKs krav om takstdatoen, så var vi også inde på det på teknikermødet. Men en væsentlig årsag er at takstdato + "kode fra taksten" er en sammensat nøgle, og koden er ofte ikke tilstrækkelig for at finde en eksakt tekst, et eksakt lægemiddel m.v.

Omkring muligheden for at anvende lægemidler fra gamle takster, så gælder det ikke nødvendigvis kun for lægemidler der midlertidigt er udgåede. Så vidt jeg husker har vi ikke mulighed for at adskille permanent udgåede lægemidler, og lægemidler med f.eks. et midlertidigt leveringssvigt ud fra data i taksten. Men en anden væsentlig årsag, er at der er et ønske om at kunne oprette lægemiddelordinationer ud fra gamle løse receptordinationer. Her er det ikke nødvendigvis ønskeligt at substituere det lægemiddel der faktisk er givet.

Mvh Tom