Ny receptbekendtgørelse pr. 1.oktober 2017

Started by Ellen Simonsen, 2017-10-17 12:40:54

Previous topic - Next topic

Ellen Simonsen

Som det er mange bekendt, er der trådt en ny, længe ventet receptbekendtgørelse i kraft pr. 1. oktober 2017.

Den nye bekendtgørelse indeholder en række punkter, som påvirker lægens udstedelse af recepter. Den fulde bekendtgørelse kan ses her: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2017/1108

Det er primært Kapitel 3, §12, stk. 1-3, der påvirker lægerne og som giver anledning til spørgsmål. Her står

§ 12. Recepter skal udstedes elektronisk i det Fælles Medicinkort, jf. dog stk. 2 og § 41.
Stk. 2. Anvisning kan i særlige tilfælde ske skriftligt, via telefax eller telefonisk, dog ikke i de i stk. 3 nævnte tilfælde.
Stk. 3. Recepter på følgende typer af lægemidler må alene udstedes elektronisk:
1) lægemidler til dosisdispensering,
2) lægemidler underkastet særlig overvågning, jf. § 4,
3) lægemidler til brug i praksis

Som en naturlig konsekvens af punkt 1 skal der hermed opfordres til, at alle systemer snarest implementerer mulighed for at udstede elektroniske DD recepter. Flere EPJ-systemer har ikke implementeret dette, da DD recepter ikke er blevet opfattet som en primær opgave for sygehusene. Vi er dog bekendt med at dette finder sted, specielt i psykiatrien. Indtil muligheden foreligger, kan FMK-online anvendes til receptudstedelse (husk manuel journalføring i nødvendigt omfang)

Punkt 2 handler om lægemidler der skal underkastes særlig overvågning, jf. § 6. Punktet har ingen tekniske konsekvenser, blot at receptudstedelse skal ske elektronisk

Punkt 3 betyder, at alle FMK klienter bør tilbyde funktionalitet til at bestille lægemidler til brug i praksis.

De første uger med den nye bekendtgørelse har medført en række spørgsmål, som primært fokuserer på magistrelle lægemidler. Det er nyt, at sådanne lægemidler kan fremsendes elektronisk. Der pågår dog et arbejde med at finde ud af, hvordan dette skal foregå. I det omfang, der er tale om veldefinerede lægemidler, der ikke kræver en lang beskrivelse af indholdsstoffer og fremstillingsmåde, fx Nitrofurantoin  tabletter i afvigende styrke end det officielle præparat, kan dette ordineres på recept på samme måde som det er muligt at oprette recept på fx Unikalk. Der arbejdes på at etablere et nationalt register med disse 'lagerholdte magistrelle præparater', således at ordination kan finde sted på en struktureret måde med unikke varenumre.

Magistrelle lægemidler må fra 01.04.2018 ordineres elektronisk, hvor den tekniske understøttelse ventes klar. Indtil da skal magistrelle lægemidler, som hidtil, ordineres på papir-, fax- eller telefonrecept. Dette gælder også magistrelle lægemidler omfattet af §4, til brug i praksis og til dosisdispensering.

Yderligere vedr. bestilling til brug i praksis
Det er pt. ikke muligt at oprette recepter til brug i praksis via FMK på præparater, der IKKE er i Medicinpriser. Det har givet anledning til et par henvendelser, idet apotekerne håndhæver reglen om elektronisk bestilling til brug i praksis. Reglen gælder dog ikke for præparater, der ikke er omfattet af receptpligt. Det henstilles, at lægerne og apotekerne indgår lokale aftaler om bestilling af disse produkter.

På vegne af Sundhedsdatastyrelsen
Ellen Simonsen



hellml

Hej Ellen

Jeg har fået spørgsmål som handler om tilladelsespræparater og NB-S varer.
Bliver der også udarbejdet et datagrundlag til tilladelsespræparater på samme måde som til magistrelle lægemidler?
Apotekerforeningen skal angiveligt have fået følgende tilbagemelding fra lægemiddelsstyrelsen angående NB-S varer:
Lægemiddelstyrelsen har imidlertid til Apotekerforeningen præciseret, at udleveringsbestemmelsen for NB-S lægemidler skal forstås således, at receptudstederen altid selv skal være speciallæge. Det er ikke tilstrækkeligt, at en læge uden relevant speciale er ansat på den relevante specialafdeling. Dette er en ændring af Lægemiddelstyrelsens tidligere udmelding til foreningen om samme spørgsmål."
Ved du, hvordan de enkelte apoteker skal sikre sig, at det er en speciallæge, der har udstedt recepten?
Denne præcisering kan også komme til at betyde at en speciallæge skal foretage opslag på FMK selvom en anden ikke speciallæge, har patienten i behandling, alene for at udstede recepten. Er det korrekt opfattet og er det sådan arbejdsgangen skal være.
Vh
Helle Møller

Sgje0007@regionh.dk

Kære Ellen

Jeg får nu et tiltagende antal forespørgsler omkring elektroniske recepter på udleveringstilladelser og jeg kan ikke se at Helle har fået et svar? Er der en beslutning på vej?

Mvh. Susanne Gjerlach
Susanne Gjerlach
Region Hovedstadens Apotek